En az % 25’i Hisse Senetlerinden oluşan A Tipi ve Hisse Senedi içerme mecburiyeti olmayan B Tipi Yatırım Fonları haricinde, ağırlıklı olarak portföyde yer alan menkul kıymetler göz önünde bulundurularak, SPK Mevzuatında 11 farklı Yatırım Fonu türü tanımlanmıştır.
Hisse Senedi Fonu: Portföyün en az % 51’ini Türk Hisse Senetleri oluşturmaktadır.
İştirak Fonu: Portföyün en az % 51’ini kurcusunun iştiraklerince çıkarılmış menkul kıymetler oluşturmaktadır.
Grup Fonu: Portföyün en az % 51’ini belirli bir topluluğun menkul kıymetleri oluşturmaktadır.
Sektör Fonu: Portföyün en az % 51’ini belirli bir sektörü oluşturan ortaklık menkul kıymetleri oluşturmaktadır.
Tahvil ve Bono Senetleri Fonu: Portföyün en az % 51’ini kamu ve/veya özel sektör borçlanma senetleri oluşturmaktadır.
Yabancı Menkul Kıymetler ve Yatırım Fonu: Portföyün en az % 51’ini yabancı özel ve kamu sektörü menkul kıymetleri oluşturmaktadır.
Altın ve Diğer Kıymetli Madenler Fonu: Portföyün en az % 51’ini Global ve Ulusal Borsalarda işlem görmekte olan Altın, Gümüş gibi kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı sermaye piyasası araçları oluşturmaktadır.
Karma Fon: Portföyünün tamamını Hisse Senetleri, Borçlanma Senetleri, Altın ve Diğer Kıymetli Madenler ve bu Kıymetli Madenlere dayalı Sermaye Piyasası Araçlarından en az ikisinden oluşturmaktadır.
Likit Fon: Portföyünün tamamını, vadesi en fazla 180 gün ve ortalama vadesi 45 gün olan Sermaye Piyasası Araçlarından oluşturmaktadır.
Değişken Fon: Yukarıdaki Yatırım Fonu türlerden herhangi birine uymayan portföylerdir.
Endeks Fonu: Baz alınan ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenmiş Endeksin, fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon kat sayısının alt limiti %90 olacak şekilde ve portföyünün en az % 80’i devamlı olarak Endeks kapsamındaki Menkul Kıymetlerin tamamından veya örneklemeyle seçilen bir kısmından meydana getirilmiş fon olarak tanımlanmaktadır.
Özel Fon: Katılma belgeleri önceden belirlenen kişi ya da kuruluşlara ayrılmış fon türüdür.
Yukarıda yer alan Yatırım Fonu türlerinden Likit Fon haricindeki tüm Yatırım Fonları A Tipi ve B Tipi Yatırım Fonu olarak oluşturulabilmektedir. Tahvil ve Bono ile Yabancı Menkul Kıymet Fonu B Tipi Yatırım Fonu; Değişken ve Karma Fonlar A ve B Tipi Yatırım Fonu olarak oluşturulurken diğer tüm yatırım fonları A Tipi Yatırım Fonu özelliğinde oldukları için A Tipi Yatırım Fonu olarak oluşturul maktadırlar. Bunun anlamı Sektör Fonu ibaresinin Yatırım Fonunu tanımlamakta yetersiz kaldığı, dolayısı ile A Tipi Sektör Fonu veya B Tipi Sektör Fonu olarak türünün belirtilmesi gerekmektedir.